Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 11:34 - Може ли мъжът да спи с една жена цял живот?
Автор: orgasm Категория: Тя и той   
Прочетен: 2563 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.08.2008 11:40


image
„Какво се чудиш? Няма мъж, който би искал цял живот да спи с една и съща жена – натъртваше ми мой приятел. – От друга страна обаче, на никого не му харесва, като женен, да тича презглава към звънналия телефон, за да не вдигне слушалката жена му; да измисля небивалици за приятел, нуждаещ се от спешна помощ, и навличайки панталоните си, да „препуска” към любовницата си. Поради това всички мъже искат да са ергени. Да живеят отделно от жени и любовници, но да бъдат редовно навестявани от тях.”

Колкото и да е печално, но в думите на приятеля ми има истина. Както показват изследванията, още през наши дни все повече и повече мъже от големите и средните градове живеят сами. Те не странят от жените, но не се женят и по правило нямат деца. Засега тези съзнателни „ергени” са приблизително около 33 процента.

Като се отчете, че мъжете умират по-рано от жените, че по-често страдат от алкохолизъм и наркомания, че загиват по-често в пътно-транспортни произшествия и войни, се получава, че на един 35-годишен мъж, който живее сам, се падат по 3-4 самотни жени. Самата демография подтиква представителите на силния пол към отцепване от интимния живот.

Някои от тях са били женени през младостта си. Някои са започнали веднага свободен живот, но постепенно са преминали от продължителни отношения с една и съща партньорка към краткотрайни такива с различни жени.

И къде отива „първата”? Самотната неомъжена или разведена, темпераментна и изкарваща прехраната си жена, която, уви, отдавна не е млада и е отдала младостта си на човек, който съвсем не е имал намерението да се ожени за нея, а сега и не крие кой знае колко, че тя не е единствената? Може би трябва да се перефразира известната песен на Юрий Визбор „Ти не си единствената за мен” и да се примирим с това, така ли?

При това този „съзнателен” ерген не е някакъв си развейпрах. Щом като един мъж може да живее сам, то това означава, че притежава известни качества, които са харесвани от дамите – вътрешна организираност, защото квартирата му е винаги подредена; и обед ще сготви (нали веднага се договорихме, че не става въпрос за пропаднали пияници)... Такива днес е прието да бъдат наричани „самодостатъчни си” и то в добрия смисъл на тази дума. На тях не им е необходима жена „за домакинството”, а я приемат като празник. Честно казано, това не е мъж, а мечта за жените!

Само че е непостижима. Засега е утешително само това, че „епидемията” за ергенски живот засега е засегнала само големите градове. В районен център с население от 100-200 хиляди души такъв начин на живот е на практика невъзможен, защото, първо, предизвиква осъждане от страна на околните и, второ, липсва „столичното” разнообразие от дами. Всичко това обаче, повтарям, е само засега.

Защо все повече мъже са привличани от онова, което на езика на социолозите се нарича „домакинство от един човек”? Причините са много. Едната от тях е битова. Относително млад мъж, на когото му сече пипето и който има професия,може спокойно да изкарва за микровълнова печка, пералня, съдомиялна и друга техника, която за разлика от жена го обслужва мълчаливо, без да изисква чувства в отговор. Не трябва да се прави, че слуша внимателно жалбите й, да я води на гости, да танцува, когато се налага, с тъщата, да приема роднини у дома си.

Втората причина се дължи на това, че от всички страни се говори за криза в семейството като институция, което означава, че самотниците стават все повече и обществото свиква с това. Днес никой не се чуди на министър-ерген, ръководител-ерген, шеф на фирма... Ако преди това бе немислимо за някои длъжности (представете си първия секретар на Окръжния комитет на БКП като ерген), то днес никой не изисква свидетелство за брак от никого. Дори и министър-председателят ни в момента е ерген. Демографите, социолозите и психолозите обаче смятат, че основната причина за разпространението на ергенството е преоценката на ценностите, която след Запада се извърши и у нас.

 

image

За какво се женеха преди хората? В това число и за да имат деца. Те носеха радост, въпреки купищата проблеми, които осигуряваха. Те бяха смисълът на живота, опора на старини. Печално е, но от устата на специалистите в областта на семейството вече чуваме, че детето не се смятало вече за основна ценност. Законите на обществото са такива, че подобряването на качеството на живот пробужда в човека стремеж към чувствени наслади. А това, ако става въпрос за интимния живот на мъжа, предполага разнообразие.

На мен, например, не ми харесват всичките тези наблюдения на учените, но самият живот ме кара да се вслушвам в аргументите им. Ако през 64-та година младите жени у нас отговарят на социологично проучване, че са съгласни да имат самотен другар в живота без перспектива за брак, но при условие, че бъдат „единствената му”, то днешните изследвания представят съвсем друга „картинка”. Осемдесет процента от жените със средно-специално и висше образование признават, че биха търпели „съперница”, стига да не се срещат лице в лице с нея и да не сравняват към коя възлюбеният им се отнася по-добре.

„Най-интересното е, че към „домакинството от един човек” се приспособяват и жените – твърдят психотерапевтът, кандидатът на медицинските науки професор Александър Попеев. – Когато им предлагат „отношения” един път седмично, а това не е достатъчно за младите, то и дамите започват да приемат допълнителни партньори, въпреки че това не им е по душа. Жената е устроена така, че са й по-близки стабилните отношения и скъсването е по-тежко за нея. Поради това тя е по-често готова да търпи „каквото има”, дори и да не я устройва такъв живот.”

Всичките тези процеси не са само „наши”, не са твърдо български. Преди десет години в САЩ е имело 50 милиона семейства, а сега са 24 милиона. При това в последната цифра влизат и „гражданските бракове”, тоест двойките, живеещи на семейни начала.

Същата тенденция я има и у нас. Специалистите по проблемите на семейството предсказват, че ако не се промени нещо, то след 15-17 години повечето от половината мъже и жени на брачна възраст ще живеят без свидетелство за брак, всеки със своето лично „домакинство”. При ситуация, при която на един сексуално функциониращ мъж се падат по 2-3 жени, това е напълно естествено.

И както и да е, но какво ще стане с децата?

Ето че с тях положението е лошо. Те, разбира се, ще продължат да се раждат. И мъжете не са изтукани, че да отхвърлят отговорността си за децата, да не се срещат с тях и да не помагат при отглеждането и възпитанието им. Футуролозите са дали вече наименование на такива бракове като „гостни”, „екстериториални”, а с приходящите, „неделни” татковци жените са запознати отдавна.

За тяхно съжаление обаче те знаят и последствията от възпитанието в „дом с три, вместо с четири стени”. Засега обаче е така и именно с това се обяснява отчасти широко известната и вече отчитана в държавните програми прогноза на демографите, че през следващите години процентът на детското население на страната ще се намали едва ли не с една трета.

Може, разбира се, да сме оптимисти, че по вълшебен начин ще се промени животът, който подтиква всеки от нас и всеки поотделно към егоизма, интелигентно наричан индивидуализъм, и ще се върне отговорността за онзи, когото си избрал, и за онзи, когото си произвел на този свят. И че детето, а не „чувствената наслада” ще свързва мъжът и жената. Един мъж с една жена. Това обаче засега е мечта само на представителките на слабия пол.

М. С. СтоунТагове:   може,   Мъжът,


Гласувай:
1
01. анонимен - Има такъв мъж.
22.08.2008 10:51
Може и да не ви се вярва, но аз съм мъж, който е роден да бъде само с една жена и да я направи истински щастлива. Проблема е, че жените не го разбират и не могат да проумеят как може да няма грам егоизъм в мен. Камо ли да ми повярват, че думите ми са искрени и действията ми са безкористни. И какво излиза уж трябва да съм мъжа мечта, а съм нещастен цял живот. Как бихте го обяснили?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: orgasm
Категория: Тя и той
Прочетен: 1074533
Постинги: 26
Коментари: 645
Гласове: 277
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31